Screening & Afklaring










Screening

Ofte er problemstillinger komplekse og når der er tvivl om hvorvidt kognitive eller psykiatriske udfordringer blander sig med et barns eller en ungs sociale og psykologiske problemstillinger, kan det være hjælpsomt at lave en screening, som kan pege på hvilke hensyn der kan tages, hvilken behandling der er relevant og hvilke pædagogiske tiltag der kan gøres. Det kan være i hjemmet, i psykologsamtaler eller i barnets og den unges læringsmiljø.

Særligt er en screening relevant når der er tvivl om hvorvidt neurodivergens er på spil eller hvilke funktionsvariation der er tale om? ADD, ADHD og AFS kan være svære at skelne mellem og også vanskelige at skelne fra fx traumesymptomer eller almen mistrivsel. Angst, OCD symptomer, selvskade eller psykotiske episoder, kan både ligge i forlængelse af en neurologisk problemstilling eller være et udtryk for noget i barnets eller den unges sociale relationer eller kontekster, der skal justeres.

En screening kan være med til at gøre både familien og professionelle (lærere, psykolog, familiebehandler) klogere på hvordan de kan hjælpe et barn. En screening kan hjælpe barnet og den unge til bedre at forstå de vanskeligheder de lever med og hjælpe familien til at vide hvilke handlemuligheder og udviklingsbetingelser er skal til, for at komme i trivsel og god udvikling.

I samarbejde med psykiatrisk sygeplejerske og familiebehandler Trine Christiansen, tilbydes et tværprofessionelt forløb med 90 minutters interview, udarbejdelse af psykologfaglig erklæring/konklusion og 90 minutters tilbagemelding. Vi tilstræber at tilbagemeldingen gives inden 10 dage fra screeningsinterviewet og uanset om screeningen af- eller bekræfter, at der kan være en diagnose på spil, får I større indblik og vejledning til hvordan I kan afhjælpe problemet. Vi gør os særlig umage med at gøre tilbagemeldingen relevant både for barnet/den unge, for familien og for de professionelle. Vi peger på konkrete tiltag der kan gøres i miljøet og hjælper barnet/den unge, til større selvindsigt. 

Vi deltager også gerne i evt. møder med kommune eller behandlere efterfølgende.

En screening er ikke det samme som en udredning

Det er vigtigt at understrege, at der ikke stilles nogen diagnose og at vi ikke kan ordinere medicin. En screening er ikke en psykiatrisk udredning og heller ikke det samme som en dækkende psykologisk undersøgelse, der inkluderer kognitive og personlighedsmæssige ressourcer og udfordringer. En screening er et velbelyst pejlemærke, som danner baggrund for psykologisk vejledning og rådgivning.

Der screenes for:

  • Kognitive funktioner; ADD, ADHD, AFS
  • Psykiatriske problemstillinger; mani, angst, OCD, psykotiske episoder, PTSD
  • Selvskade, selvmordstanker og spiseforstyrrelser

Afklaring

I 2024 skal alle kommuner tilbyde børn og unge i mistrivsel hurtig hjælp. På baggrund af en psykologfaglig vurdering tilrettelægges en plan for hvordan barnet eller den unge, hurtigst muligt kommer i trivsel igen. Der skal ofte en indsats på tværs af barnet eller den unges livsarenaer til og således en tværprofessionel indsats, men helt centralt er kravet om at der skal peges på indsatser med dokumenteret effekt, som fx STiME, Cool Kids eller Mind My Mind eller lignende programmer.

I Sundhedsstyrelsens retningslinjerne peges der på betydning af at barnet eller den unge får den rigtige behandling og at indsatser derfor skal tilrettelægges i forlængelse af et afklarende forløb med en psykolog, som kan pege på symptomernes baggrund og relevante behandling.

I tæt samarbejde med jeres kommune, kan jeg tilbyde korte afklaringsforløb som består af 3-5 samtaler med et barn, en ung og evt. hans eller hendes familie. Forløbet afsluttes altid med en skriftlig psykologfaglig vurdering af relevant indsats og meget gerne med deltagelse, evt. supervision, ved efterfølgende møde med relevante aktører i kommunen.